Timișoara
17 mai 2024, 11:33
Partly cloudy
Partly cloudy
20°C
Apparent: 12°C
Presiunea: 1014 mb
Umiditate: 55%
Vântul: 19 km/h SSE
Rafale de vânt: 43 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 6:00
Apus: 21:02
 

Muzeul Ororilor Comunismului în România a prezentat la Timișoara o nouă perspectivă asupra utilizării arhivelor polițiilor secrete

Muzeul Ororilor Comunismului în România, alături de Memorialul Revoluției din Timișoara și Hidden Galleries, au participat vineri la masa rotundă “Conexiuni și transfer cultural la granița dintre epoci și lumi”, discuție găzduită de Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran” Timișoara.

În cadrul conferinței s-a explorat rolul pe care confesiunile minoritare l-au avut în procesele transformative ale societăților din Europa Centrală și de Est în perioada comunistă. Ne-am dorit oferim publicului o perspectivă nouă asupra utilizării arhivelor polițiilor secrete. Astfel, s-a pus în discuție felul în care ne raportăm la diferitele tipuri de conținut ale arhivei, dimensiunea lor vizuală, estetică și etică precum și efectele pe care aceste documente continuă să le producă la mai bine de treizeci de ani de la prăbușirea regimului comunist.

Au luat parte la discuții : directorul Bibliotecii Centrale Universitare, profesorul Vasile Docea, activistul, disidentul și profesorul Gabriel Andreescu, președintele Asociației Memorialul Revoluției drd. Gino Rado, președintele Societății de Studii Românești, profesorul James Kapalo, cercetatoarele dr. Anca Șincan și dr. Iuliana Cindrea Nagy. Întâlnirea a fost moderată de Alexandru Groza, manager Muzeul Ororilor Comunismului în România.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara Capitală Europeană a Culturii în anul
2023” și este finanțat prin programul Grow, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara,

cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget
ul Ministerului Culturii.

 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram