Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Banat" al județului Timiș ne informeaza.
În România, protecţia civilă a apărut ca o necesitate istoric obiectivă. Este parte componentă a apărării ţării, are la bază principiile dreptului umanitar internaţional și o întâlnim cu denumirile:
Apărare Pasivă – în perioada 28 februarie 1933-17 iunie 1952;
Apărare Locală Antiaeriană – în perioada 17 iunie 1952-1978;
Apărare Civilă în perioada 1978-1995;
Protecţie Civilă – din 1995.
La data de 28.02.2024 se împlinesc 91 de ani de la înființarea Protecției Civile în România, dată la care Regele Carol al II-lea a semnat Înaltul Decret Regal, publicat la 23.03.1933 în Monitorul Oficial al României, ca Regulament al Apărării Pasive contra atacurilor aeriene.
Denumită și ,,Arma Vieții", această componentă cuprinde măsuri de ocrotire a populației, bunurilor materiale în caz de război, calamități sau dezastre naturale, asigurând condițiile necesare supraviețuirii.
Misiunile de protecție civilă sunt îndeplinite cu profesionalism de cadrele militare ale ISU Timiș, ale căror sarcini și atribuții cresc de la an la an, subliniind, astfel, rolul nostru considerabil în ocrotirea populației și a patrimoniului, în fața tuturor pericolelor/situațiilor de urgență.
În acest sens, pentru a marca importanța acestui eveniment, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „BANAT” al județului Timiș organizează în perioada 26.02. - 03.03.2024 – „Săptămâna Protecției Civile”.
Evenimentul se va desfășura pe durata a șapte zile, urmărind să marcheze importanța acestei componente[1] a sistemului securității naționale, care reprezintă un ansamblu integrat de activități specifice, măsuri și sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracter umanitar și de informare publică, planificate, organizate și realizate în România potrivit Legii nr. 481/2004[2], în scopul prevenirii și reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populației, bunurilor și mediului împotriva efectelor negative ale situațiilor de urgență, conflictelor armate și înlăturarii operative a urmărilor acestora și asigurării condițiilor necesare supraviețuirii persoanelor afectate.
Activitățile desfășurate de unitățile subordonate au rolul de creștere a gradului de conștientizare a populației asupra riscurilor existente, cât și creșterea rezilienței cetățenilor.
Principalele activități planificate sunt:
Zilnic, în perioada 26.02.- 04.03.2024, între orele 1000-1500,, ne vom prezenta cu puncte de informare preventivă cu tematica de protecție civilă, expoziții statice și măsuri de acordare a primului ajutor medical, precum și activități de promovare a programului ,,SALVATOR DIN PASIUNE”, în următoarele locații:
Piața Unirii din municipiul Timișoara;
Piața Victoriei din municipiul Timișoara;
Platoul Casei de Cultură din municipiul Lugoj;
în Parcul central din orașul Făget;
în parcarea Pelini din orașul Buziaş;
pe platoul din fața Bisericii Ortodoxe din orașul Sânnicolau Mare;
în „Parcul Anton Kratzer” din orașul Deta;
În data de 28.02.2024, în fața Detașamentului 1 de Pompieri Timișoara va fi organizat un punct de informare preventivă cu tematica de protecție civilă, expoziție statică și măsuri de acordare a primului ajutor medical, între orele 0900-1300. Totodată, pompierii militari timișeni vor desfășura un ceremonial militar și religios, începând cu ora 1100.
De asemenea, miercuri, 28.02.2024, se va desfășura exercițiul de alarmare publică - ,,Miercurea Sirenelor”;
Pe tot parcursul săptămânii vor fi reluate Campaniile națională de informare preventivă, prilej cu care vor fi distribuite materiale informative în zonele cu public numeros, dar și spoturi video în mediul online;â
Serviciile voluntare pentru Situații de Urgență vor fi angrenate pentru a desfășura activități preventive și exerciții demonstrative de stingere a incendiilor, în cadrul comunităților din care fac parte;
- În data de 03.03.2024 vor fi întreprinse activități de informare preventivă la obiectivele de cult;
- Luni, 04.03.2024, se va desfășura turneul de minifotbal ,,Cupa Protecției Civile”;
- În data de 07.03.2024, începând cu ora 1000 se va susține un Simpozion în colaborare cu S.C. AQUATIM S.A. Timișoara, prin prezentarea unor teme specifice și a mesajului preventiv.
[1] Protecție civilă
[2] Legea nr. 481 din 8 noiembrie 2004 privind protecţia civilă
Sursa: ISU Timis