Timișoara
18 ianuarie 2025, 13:04
Clear sky
Clear sky
2°C
Apparent: -3°C
Presiunea: 1037 mb
Umiditate: 75%
Vântul: 13 km/h N
Rafale de vânt: 27 km/h
UV-Index: 1.9
Răsarit: 8:10
Apus: 17:21
 

ISU Timis: Prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență cauzate de arderi necontrolate la miriști

Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Banat" al județului Timiș ne informeaza.

Din evidențele instituției noastre, în perioada ianuarie-august 2024 s-au produs 343 incendii de vegetație uscată  (pășuni, resturi vegetale, miriști, fond forestier), în creștere față de perioada similiară a anului 2023, unde s-au înregistrat 111 incendii.
 
        Astfel, pornind de la necesitatea identificării unor soluții concrete pentru stoparea fenomenului de incendiere, conform Protocolului de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a normelor privind condiționalitatea referitoare la interdicția arderii vegetației uscate pe terenurile arabile și pajiștile permanente în siturile Natura 2000, P272/APIA din 11.04.2023, 3179/GNM din 20.04.2023 și 92433/IGSU din 20.04.2023, în primul semestru al anului 2024 s-au desfășurat următoarele activități:

reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Banat’’ al județului Timiș, au transmis către APIA informații referitoare la locul și momentul producerii arderilor (localizare GPS, fotografii georeferențiale), acestea fiind utilizate de Apia Central - Direcția Plăți Directe - sector vegetal, în vederea diminuării fondurilor;

în vederea identificării ulterioare, cât mai precisă, de către reprezentanții APIA a fermierilor ce folosesc suprafețele incendiate în scop agricol, inclusiv pentru optimizarea timpului de transmitere și a facilitării schimbului de informații, a fost creat un grup de whatsapp cu reprezentații instituțiilor ISU-GNM-APIA, unde sunt postate de către personalul  S.U ,,Banat”, în timp real fotografiile georeferențiale care conțin coordonatele GPS.

atenţionare a autorităţilor administraţiei publice locale, prin adrese scrise, a obligaților ce le revin în conformitate cu prevederile legale[1], inclusiv a serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă asupra necesităţii efectuării de acţiuni preventive în teren, cu accent pe zonele cu risc crescut de apariţie a unor astfel de evenimente precum și de informare preventivă a populaţiei cu privire la măsurile specifice de prevenire şi rigorile legii în situaţia nerespectării acestora;

mediatizare a mesajului preventiv pe rețelele sociale Facebook/Instagram (clipuri, spoturi, recomandări și măsuri, acțiuni de informare preventivă desfășurate), precum și declarații de presă, participări în emisiuni TV și posturi de radio locale.

s-au desfășurat acțiuni de patrulare, de către personalul subunităților de intervenție în zonele unde s-au înregistrat incendii de vegetație uscată, în vederea transmiterii mesajelor preînregistrate privind interdicția arderii vegetației;

au fost întreprinse activităţi de control și verificare a stadiului de îndeplinire ale măsurilor de prevenire a incendiilor la marii producători agricoli, premergător și pe timpul recoltării cerealelor.

Suprafața terenurilor afectate de incendii a fost de 1349 (ha), iar suprafața fondului forestier afectată de incendii a fost de 7 (ha).  Un aspect pozitiv de remarcat este faptul  că în urma incendiilor nu au fost înregistrate victime.
 
          Arderea vegetaţiei uscate si a resturilor vegetale este strict interzisă,  dacă nu se impune ca o măsură excepţională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, conform standardelor privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor.
 
         Readucem în atenție faptul că, arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea mãsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi se poate sancţiona contravenţional, de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Banat’’ al județului Timiș, în conformitate cu H.G.R. nr. 537 din 06.06.2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, cu amenzi cuprinse între 1.000 – 2.500 lei.
 

 
[1] art.14 din Legea 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, republicată și consolidată

Sursa: ISU Timis

 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram