Timișoara
19 ianuarie 2025, 4:30
Clear sky
Clear sky
-2°C
Apparent: -5°C
Presiunea: 1032 mb
Umiditate: 91%
Vântul: 5 km/h NNW
Rafale de vânt: 13 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 8:09
Apus: 17:22
 

ISU Timis: Prevenirea incendiilor la locuințe

Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Banat" al județului Timiș ne informeaza.

În ultimele 7 zile, pompierii militari timișeni au fost solicitați să intervină pentru stingerea a 4 incendii produse în locuințe.Dintre acestea, 2 solicitări au fost pentru stingerea incendiilor din bucătării, cauzele producerii lor fiind amplasarea sistemelor de gătit la distanțe necorespunzătoare față de materialele combustibile din încăpere, dar și conductorii electrici improvizați.Alte 2 solicitări s-au înregistrat pentru stingerea incendiilor la case, ambele generate din cauza coșurilor de fum deteriorate. Incendiile au avut loc: În comuna Gottlob, în data de 21.09.2022, iar în urma incendiului a fost afectat podul casei pe o suprafață de aproximativ 10 mp. Au ars grinzile din lemn ale podului. În municipiul Lugoj, în seara zilei de 22.09.2022. În urma producerii incendiului au fost afectați de fum pereții din 2 încăperi și au ars mai multe materiale textile.
Urmările incendiilor de locuințe pot produce atât pagube materiale însemnate, cât și pierderi de vieţi omeneşti.
Premergător sezonului rece, amintim cetățenilor să respecte câteva măsuri esențiale pentru a reduce riscul producerii incendiilor la locuințe: Evitați improvizațiile la nivelul instalațiilor termice și electrice și efectuați verficări periodice ale acestora. NU alimentaţi mai mulţi consumatori electrici din acelaşi prelungitor (sau din aceeaşi priză) în acelaşi timp. Instalați detectoare de fum, pentru reduce riscul de a deveni victime ale incendiilor din locuințe. Evitați fumatul în imediata apropiere a lichidelor/materialelor combustibile. NU utilizați substanțe ușor inflamabile (benzină, motorină) pentru aprinderea focului. Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, reparaţi-le, izolaţi-le termic şi curăţaţi-le periodic; NU aruncați la întâmplare resturile de țigări sau chibrituri utilizate la aprindere focului cu lemne, inclusiv în camera centralei termice și nu optați pentru golirea scrumierelor în coșurile menajere. Amplasați materialele combustibile la o distanță de cel puțin 1,5 metri față de sursele de căldură (sobe cu sau fără acumulare de căldură, reșouri). Izolați sursa de căldură față de podea și de pereții din încăpere. NU lăsaţi mâncarea pe foc nesupravegheată. Interziceţi jocul copiilor cu focul.
 
În eventualitatea producerii unei situații de urgență, solicitați intervenția pompierilor la numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

Sursa: ISU Timis

 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram