Timișoara
19 ianuarie 2025, 1:00
Clear sky
Clear sky
-1°C
Apparent: -4°C
Presiunea: 1034 mb
Umiditate: 89%
Vântul: 7 km/h NW
Rafale de vânt: 13 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 8:09
Apus: 17:22
 

ISU Timis: Misiunile pompierilor timișeni în perioada 24-25 iunie 2023

Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Banat" al județului Timiș ne informeaza.

În ultimul weekend din luna iunie, salvatorii militari timișeni au acționat în 251 misiuni pentru stingerea incendiilor, acordarea primului ajutor medical, deblocarea sau salvarea persoanelor și animalelor din medii ostile vieții.
În urma producerii a 4 accidente rutiere, pompierii au acordat primul ajutor medical și au asigurat măsurile PSI specifice. De asemenea, s-a solicitat intervenția pompierilor pentru asigurarea măsurilor PSI în urma căderii pe carosabil a firelor de troleibuz, pe Calea Lugojului din Timișoara, dar și a unui stâlp cu pericol de cădere în municipiul Lugoj.În această perioadă, s-a solicitat intervenția pompierilor pentru stingerea a 6 incendii, dintre care, 3 s-au produs în urma fenomenelor meteorologice periculoase (unul izbucnit la un acoperiș, unul la o copertină și unul la un copac), unul de deșeuri, unul de vegetație uscată, unul izbucnit la o anexă (grajd) și unul produs la o locuință.
Sâmbătă, 24 iunie, în jurul orei 13:50, pompierii din cadrul Detașamentului 2 Timișoara s-au deplasat în localitatea Bobda, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, în urma producerii unui incendiu la o anexă gospodărească, utilizată pentru adăpostirea păsărilor și animalelor. În sprijinul lor a intervenit Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al comunei Cenei. Incendiul s-a manifestat pe o suprafață de aproximativ 50 mp, la nivelul acoperișului anexei. În urma incendiului au ars furajele depozitate în podul anexei, dar și elemente de construcție ale podului. Pompierii au limitat extinderea incendiului și au salvat 60 pui de găină, rață și curcă. Cauza probabilă a producerii incendiului a fost stabilită ca fiind scurtcircuitul electric produs la un cablu cu defecțiuni. Din fericire nu s-au înregistrat victime.
 
În afara acestor situații, pompierii militari timișeni au asigurat intervenția în alte 4 misiuni specifice, fiind cu această ocazie salvate un câine și o pisică.
În perioada 24-25 iunie, echipajele SMURD au fost solicitate să intervină în 208 misiuni desfășurate pentru acordarea asistenței medicale de urgență, fiind asistate 209 persoane (192 adulți și 17 copii).De asemenea, pompierii din cadrul celor 7 subunități de intervenție ale ISU Timiș au desfășurat în acest interval 8 activități de informare preventivă și verificări la unitățile sanitare.În acest weekend, pe timpul evenimentelor cu public numeros, pompierii militari au desfășurat o misiune de asigurare și protejare a comunităților, dar și o misiune de căutare-salvare pe râul Mureș (în continuarea evenimentului produs în data de 30.04.2023).
În perioada 24-25 iunie, la nivelul județului Timiș au fost transmise 18 avertizări hidrometeorologice de fenomene periculoase. În contextul acestor avertizări, pompierii timișeni au intervenit pentru degajarea a 13 copaci căzuți/cu pericol de cădere în Timișoara, Buziaș și Făget, două degajări de elemente de construcție și tencuială fațadă în Timișoara, dar și pentru evacuarea apei din 2 curți inundate în orașul Buziaș.
Vă reamintim, informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.
Întrucât în perioada imediat următoare sunt prognozate temperaturi în creștere, țineți cont de sfaturile noastre:
 Evitați deplasările și expunerea la soare, îndeosebi la orele prânzului.
 Purtați pălării de soare, ochelari de soare și haine lejere de culori deschise.
 Consumați suficientă apă pentru a vă hidrata corespunzător. Evitați consumul bauturilor alcoolice!
 Consumați fructe și legume proaspete.
 Nu utilizați focul în zone cu vegetație uscată sau în zonele împădurite.
 Resturile de țigară pot genera incendii. NU le aruncați la întâmplare!
Odată cu încălzirea vremii, tot mai mulți cetățeni vor alege să-și petreacă timpul liber în zone de agrement sau în locuri de scăldat. Pentru evitarea situațiilor care vă pot pune viața în pericol, respectați următoarele măsuri:
 Evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau acoperite cu plante, pietre, crengi sau trunchiuri de copaci.
 Nu intrați în apa rece după expunerea prelungită la soare.
 Nu săriți în apă de pe platforme, poduri sau alte construcţii.
 Nu lăsați niciodată copiii nesupravegheați în apă sau în apropierea acesteia.
 Nu săriți în apă de pe platforme, poduri sau alte construcţii.
 Echipamentele speciale pentru siguranța înotului (colac de salvare, aripioare sau tuburi gonflabile etc.) trebuie utilizate de către copii, sub atenta supraveghere a unui adult.
 Scăldaţi-vă doar în locuri special amenajate pentru înot şi respectaţi avertizările privind interzicerea scăldatului.
Salvatorii militari timișeni rămân la datorie pentru asigurarea răspunsului prompt la solicitările cetățenilor aflați în dificultate.
 
Pentru alte informații, persoană de contact: purtător de cuvânt sergent major MIRCOV Zorița, 0749402710.

Sursa: ISU Timis

 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram