Timișoara
18 ianuarie 2025, 12:57
Clear sky
Clear sky
2°C
Apparent: -5°C
Presiunea: 1040 mb
Umiditate: 88%
Vântul: 13 km/h NNW
Rafale de vânt: 27 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 8:10
Apus: 17:21
 

ISU Timis: Calendarul activităților organizate cu ocazia Zilei Internaționale a Reducerii Riscurilor de Dezastre

Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Banat" al județului Timiș ne informeaza.

Ziua Internațională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale este marcată anual pe 13 octombrie, conform Rezoluției 64/2009 a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU). Această zi este dedicată promovării unei culturi a prevenției și pregătirii în fața dezastrelor naturale.
Județul Timiș se află într-o zonă vulnerabilă la diverse hazarduri naturale, precum inundații, alunecări de teren și fenomene meteorologice severe (secetă, caniculă, grindină, îngheț, furtuni, viscol). Statisticile din ultimii ani indică o creștere a frecvenței și intensității acestor manifestări, ceea ce subliniază necesitatea unor acțiuni continue de informare și educare preventivă.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,BANAT” al județului Timiș își concentrează eforturile pentru a spori gradul de conștientizare și pregătire a cetățenilor, astfel încât aceștia să poată reacționa eficient în caz de urgență. Iată câteva măsuri esențiale de protecție:

Rămâneți calmi.
Respectați recomandările transmise de autorități.
Evitați răspândirea zvonurilor și nu creați panică.

În cazul producerii unui dezastru, este posibil să fiți separați de membrii familiei. Pentru a vă regăsi, vă recomandăm să stabiliți un punct de întâlnire și un mijloc de comunicare.
Dacă trebuie să părăsiți locuința urgent, pregătiți din timp un rucsac de urgență. Acesta ar trebui să conțină: apă, alimente ușoare (conserve, alimente deshidratate), îmbrăcăminte și încălțăminte, un sac de dormit sau pături, o trusă de prim ajutor, articole de igienă, aparat radio cu baterii, lantern, telefon mobil, fluier, documente personale și o sumă de bani.
Reducerea riscurilor dezastrelor este o responsabilitate comună a autorităților, instituțiilor și cetățenilor, necesitând un efort concertat și o bună informare pentru a limita efectele dezastrelor.
Tema propusă de Națiunile Unite pentru anul 2024 este ,,Implicarea copiilor și tinerilor pentru comunități mai reziliente la dezastre”. În acest sens, specialiștii din cadrul inspectoratului vor derula o serie de activități în cadrul unităților de învățământ, dar și în locuri cu aflux mare de populație, cu scopul conștientizării rolului pe care tinerele generații îl pot avea în creșterea rezilienței și, implicit, în dezvoltarea durabilă a comunităților.
Pentru mai multe informații despre modul de comportare în diferite situații de urgență, accesați Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență ,,FII pregătit” sau aplicația de mobil DSU.
 

 
Pentru alte informații, persoană de contact: purtător de cuvânt plutonier MIRCOV Zorița, 0749402710.
 

Sursa: ISU Timis

 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram