Timișoara
18 ianuarie 2025, 11:50
Clear sky
Clear sky
1°C
Apparent: -5°C
Presiunea: 1040 mb
Umiditate: 88%
Vântul: 12 km/h NNW
Rafale de vânt: 27 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 8:10
Apus: 17:21
 

ISU Timis: 28 Februarie - Ziua Protecției Civile

Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Banat" al județului Timiș ne informeaza.

În fiecare an, pe data de 28 februarie sărbătorim Ziua Protecției Civile din România. Anul acesta sărbătorim 88 de ani de protecție civilă în România.
 

Această dată a fost marcată în anul 1933 prin Înaltul Decret Regal care aproba "Regulamentul de funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene" având ca scop "limitarea efectelor bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resurselor teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor".
 

Conceptul de protecție civilă a evoluat de la "apărare pasivă" la "apărare locală antiaeriană" în 1952 (prin decretul nr. 24 din 17 ianuarie 1952), apoi apărarea locală antiaeriană îşi schimbă denumirea în apărare civilă în anul 1978, iar în anul 1994 apare în mod oficial denumirea de "protecție civilă" (în Legea apărării naţionale nr. 45 din 01 iulie 1994).
 

În octombrie 1996, se aprobă Legea protecției civile în care sunt stipulate atribuțiile acestor structuri.
 

În prezent, Protecţia Civilă este reglementată prin Legea nr. 481 din 2004.
 
PROTECŢIA CIVILĂ este o componentă a sistemului securităţii naţionale în scopul prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populaţiei, bunurilor şi mediului împotriva efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă, conflictelor armate şi înlăturării operative a urmărilor acestora şi asigurării condiţiilor necesare supravieţuirii persoanelor afectate.
 

Astăzi, atribuţiile protecţiei civile sunt îndeplinite de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență şi inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă: identificarea riscurilor existente în diferite zone; informarea şi pregătirea preventivă a populaţiei cu privire la pericolele la care este expusă şi regulile de comportare; organizarea intervenţiei în situaţii de urgenţă; alarmarea populaţiei despre iminenţa pericolului; înlăturarea efectelor negative ale dezastrelor şi asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate, etc.
 

De-a lungul timpului, structurile de protecție civilă au îndeplinit diverse atribuții, în funcție de situațiile de urgență. Ultimul an a fost marcat de intervențiile specifice pandemiei de COVID-19, intervenții care au reprezentat o provocare nouă și o muncă continuă a echipajelor de intervenție.
 

Acum, la un an de pandemie, le mulțumim colegilor pentru efortul și profesionalismul de care au dat dovadă în gestionarea acestei situații de urgență!
 

La mulți ani, dragi colegi! 

Sursa: ISU Timis

 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram