Timișoara
24 noiembrie 2024, 4:35
Clear sky
Clear sky
-1°C
Apparent: -4°C
Presiunea: 1034 mb
Umiditate: 87%
Vântul: 9 km/h SE
Rafale de vânt: 27 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:47
Apus: 16:56
 

ISU Timis: ̦ ̂

Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Banat" al județului Timiș ne informeaza.

Începutul sezonului rece aduce cu el o creștere semnificativă a incendiilor produse la gospodăriile populației.
În ciuda campaniilor de informare demarate anual, în colaborare cu autoritățile publice locale, numărul incendiilor la gospodării în sezonul rece continuă să crească producând pagube materiale, iar în cazuri mai grave, ducând la pierderi de vieți omenești.
În anul 2019, din totalul de 1614 incendii la care au intervenit pompierii timișeni, 465 de incendii s-au înregistrat la gospodăriile populației. Aceste incendii au provocat pagube de peste 17 milioane de lei. Pe lângă pagubele materiale, 17 persoane au suferit arsuri și/sau traume în urma incendiilor, iar alte 7 victime au decedat.
Având în vedere faptul că peste 53% din incendiile la gospodăriile populației, înregistrate în anul 2019, au fost cauzate de instalațiile electrice defecte sau exploatate necorespunzător, pentru prevenirea unor astfel de tragedii, facem următoarele recomandări:
Recomandări privind exploatarea instalațiilor electrice:

Nu folosiți instalaţii și/sau aparate electrice cu defecţiuni sau improvizaţii.
Nu suprasolicitați reţeaua electrică prin folosirea simultană a mai multor receptori.
Nu lăsați nesupravegheate aparatele electrice sub tensiune, cum sunt: fier de călcat, reşou, radiator şi altele asemenea.
Este interzisă folosirea siguranţelor fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat.
Nu efectuați lucrări de întreţinere, revizii şi reparaţii la instalaţiile electrice cu personal necalificat şi neautorizat.

Pe locul doi în cauzele incendiilor la gospodăriile populației se află coșul de fum defect sau necurățat. În anul 2019 s-au înregistrat 110 de astfel de incendii, dintre care 65 au produs pagube materiale.
Recomandări privind folosirea coşurilor şi a burlanelor pentru evacuarea fumului:

Coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm. În spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.
Se va evita încastrarea, în coşuri şi burlane, de elemente combustibile ale acoperişului sau planşeului.
Coşurile se vor prelungi deasupra acoperişului cu cel puţin 80 cm.
Se va realiza curăţirea anuală a coşurilor de evacuare a fumului, de către personal specializat în domeniu.

O altă cauză care provoacă zeci de incendii la gospodării anual, este fumatul în locuri neprotejate. În anul 2019, 79 de gospodării au fost afectate de incendii din cauza fumatului, fiind a treia în clasamentul celor mai des întâlnite cauze de incendii.
Recomandări pentru prevenirea incendiilor cauzate de fumat:

Nu fuma în pat sau când ești obosit ori ai luat medicamente.
Când fumezi, trebuie să ai lângă tine o scrumieră.
Nu lăsa ţigara aprinsă înainte de a părăsi încăperea şi umple cu apă scrumiera în care se află mucurile înainte de le arunca.

Pentru prevenirea incendiilor la locuințe, respectați recomandările autorităților și asigurați un climat sigur pentru întreaga familie.
Rețineți: este mult mai ușor să previi un incendiu, decât să-l stingi!

Sursa: ISU Timis

 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram