Timișoara
27 decembrie 2024, 4:10
Clear sky
Clear sky
-0°C
Apparent: -3°C
Presiunea: 1036 mb
Umiditate: 87%
Vântul: 3 km/h W
Rafale de vânt: 13 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 8:15
Apus: 16:57
 

ISU Timis: Importanța înființării serviciilor voluntare pentru situații de urgență

Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Banat" al județului Timiș ne informeaza.

            Înființarea și dezvoltarea serviciilor voluntare pentru situații de urgență reprezintă o necesitate pentru  protecția și siguranța comunității noastre. Serviciile voluntare aduc un aport semnificativ în sprijinul echipelor profesioniste de salvatori, în fața dezastrelor și riscurilor la care se expune societatea.
               Pompierii voluntari ,,joacă” un rol esențial în gestionarea diferitelor tipuri de urgențe, de la incendii, inundații și accidente rutiere, până la intervenții medicale și salvarea vieților omenești. Aceste servicii contribuie nu doar la reducerea timpului de răspuns în situațiile critice, în zona de competență, dar facilitează și o legătură strânsă între cetățeni și autorități, cultivând solidaritatea și spiritul civic.
               Numai în anul 2023 s-au înregistrat 198 de intervenții ale serviciilor voluntare pentru situații de urgență, în sprijinul pompierilor militari timișeni, la care au participat peste 940 de pompieri voluntari. În primele 10 luni ale anului 2024, serviciilor voluntare pentru situații de urgență au intervenit în 9 situații, separat de echipele profesioniste, și în alte 162 de cazuri comune, dintre care, peste 130 au fost pentru stingerea incendiilor (inclusiv 63 de incendii de vegetație uscată), precum și pentru gestionarea efectelor fenomenelor meteorologice ori salvarea animalelor aflate în pericol.
               În perioada mai – septembrie 2024, un număr de 5 servicii voluntare pentru situații de urgență au fost avizate, în comunele: Bucovăț, Cenei, Checea, Periam și Valcani. Premergător emiterii avizelor, au fost efectuate 5 deplasări în teren pentru verificarea corespondenței datelor menționate în documentația înaintată spre avizare cu realitatea din teren. Ulterior au  fost întocmite de către specialiștii din cadrul Serviciului de Pregătire pentru Intervenție și Reziliență a Comunităților, referate cu propunerea de avizare a serviciilor care îndeplinesc criteriile de performanță.
              De asemenea, la această dată, 3 servicii voluntare sunt în proces  de înaintare a documentației pentru obținerea avizului de înființare și pentru sector de competență.
Pentru simplificarea constituirii dosarului de avizare de către autoritățile locale, au fost întocmite și  transmise pe suport electronic la U.A.T.-urile verificate, modele de documente pentru fiecare categorie de serviciu voluntar în parte.
           În ceea ce privește dificultăți/impedimente cu care se confruntă SVSU-urile în vederea avizării, menționăm: lipsa prevederii în mod distinct a funcției de șef serviciu voluntar pentru situații de urgență în organigrama primăriilor, care să fie încadrat exclusiv pe această funcție (conform art. 22 alin. 3 din O.M.A.I. 51/2024 pentru aprobarea Criteriilor de performanță privind constituirea, încadrarea și dotarea serviciilor voluntare și a serviciilor private pentru situații de urgență) și insuficienţa fondurilor alocate de către autorităţile administraţiilor publice locale pentru dotarea minimă cu tehnică de intervenție, echipament de protecție, materiale și accesorii, necesare în mod obligatoriu pentru avizarea serviciilor voluntare (conform anexa 4 și 5 la O.M.A.I. 51/2024).
               Detalii suplimentare pot fi consultate pe site-ul nostru la secțiunea SPIRC-Serviciul Pregătire Pentru Intervenție Și Reziliența Comunităților: https://www.isutimis.ro/index.php/spirc. 
 
                Pentru alte informații, persoană de contact: purtător de cuvânt plutonier Zorița MIRCOV, 0749402710.

Sursa: ISU Timis

 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram