Fotbalul este un sport cu traditie in Europa si peste tot in lume, iar arenele moderne au capacitati de peste 50.000 de locuri. Desi acum sunt stadioane construite in ultimul deceniu in note moderne, trebuie sa stii ca mai sunt inca arene vechi de peste 1 secol si jumatate care gazduiesc inca meciuri de fotbal.
Despre acest lucru vreau sa-ti aduc mai multe detalii in randurile de mai jos, despre cele mai vechi stadioane din lume si in continuare facem o mica incursiune in construirea si dezvoltarea acestor arene:
Wrexham Racecourse Ground este cel mai vechi stadion din lume, iar arena gazduieste meciurile de fotbal ale echipei AFC Wrexham, meciuri pe care poti paria online la Fortuna si poti chiar sa profiti de oferta cu bonus fara depunere de la Fortuna.
Stadionul a fost construit in 1807, dar abia in anul 1867 a gazduit primul meci de fotbal. Costurile initiale de constructie au fost de 3.5 milioane de lire.
Cea mai mare asistenta aici a fost inregistrata pe data de 30 septembrie 1957, cand Wrexham, echipa locala, a primit vizita celor de la Manchester United, in fata a 34.445 de spectatori.
In 1952 a avut loc primul proiect de extindere masiva a arenei, iar mai apoi in 1972 s-a marit capacitatea cu inca 4.200 de locuri, stadionul dorind atunci sa gazduiasca meciuri din competitiile europene.
Pe langa fotbal, arena mai gazduieste si partide de rugby la nivel international.
Stadionul a fost construit in 1855 si este renumit pentru ca a gazduit prima finala a unui turneu de fotbal din lume.
Interesant este ca Bramall Lane e al doilea stadion din lume care a gazduit si meciuri ale echipei nationale de fotbal a Angliei, dar si partide internationale de cricket in care a jucat selectionata Albionului.
Primul meci de fotbal jucat aici a fost pe 29 decembrie 1862 intre Sheffield si Hallam, incheiat 0-0.
Recordul de prezenta pe stadion a fost de 68.287 de persoane, inregistrat pe data de 15 februarie 1936 in partida dintre Sheffield United si Leeds.
In anul 2005 au fost inlaturate scaunele de lemn, un simbol al vechimii arenei, iar de-a lungul timpului au fost peste 10 proiecte de extindere mai mari sau mai mici.
Field Mill este cunoscut in prezent ca si “One Call Stadium”, nume dat de sponsori, insa este una dintre cele mai vechi arene din lume.
Este recunoscut de majoritatea specialistilor ca datand din 1861, cand a fost gazduit primul meci de fotbal aici, desi unele surse indica faptul ca ar data din 1850, insa exista inca dezbatere pe acest subiect.
Cei mai multi spectatori prezenti au fost in numar de 24.467, in data de 10 ianuarie 1953 la meciul de fotbal dintre Notthingham si Mansfield Town.
In 2005, capacitatea stadionului a fost limitata la doar 5.000 de locuri deoarece nu s-au putut obtine avizele necesare pentru siguranta la incendiu.
Ulterior, prin proiectul de modernizare, capacitatea a fost marita la 6.553 locuri, iar in 2007 la 7.300 de locuri.
Interesant este ca aceasta arena a servit si pentru gazduirea meciurilor de rugby ale clubului Mansfield Marksman, incepand cu 1984, dar numai pentru 2 sezoane, asta pentru ca echipa a fost relocata.
Incepand cu 2022 au fost elaborate planuri pentru un nou proiect de extindere, dar nu au fost puse in practica, cel putin pana in acest moment.
Rodney Parade a fost construit in anul 1877 pe malul de est al raului Usk din Newport si gazduieste partidele de acasa ale formatiei galeze Newport County.
In anul 2007 a avut loc un prim proiect masiv de modernizare, fiind adaugate locuri suplimentare si ajungandu-se astfel la o capacitate totala de 7.500 de locuri.
Cu toate acestea, recordul de asistenta pe Rodney Parade dateaza din 2018, cand la meciul dintre Newport County si Tottenham Hotspur au fost prezenti in arena aproape 10.000 de spectatori.
Abia in anul 2023 un consortiu format din Just Eat si Dragons RFC a stabilit cumpararea drepturilor si a decis ca pe aceasta arena se vor juca si meciuri de rugby dar si partide de fotbal.
Probabil ca din aceasta lista singurul stadion pe care il vei recunoaste este Stamford Bridge, casa echipei de fotbal Chelsea. Arena a fost construita in 1877 si a fost inaugurata in data de 28 aprilie 1877.
Echipa care a jucat aici a fost London Athletic Club pana in 1905, cand proprietarul nou care a cumparat clubul a decis schimbarea denumirii in Chelsea FC.
In 1990, clubul a inceput extinderea stadionului cu o capacitate proiectata de 34.000 de locuri.
Apoi, dupa anul 2000, s-au mai adaugat treptat locuri in tribune, ajungandu-se la capacitatea actuala de 40.173 de locuri.
Cu toate acestea, recordul de spectatori a fost inregistrat in 12 octombrie 1935, cand 82.905 oameni au fost prezenti la disputa dintre Chelsea si Arsenal, un derby londonez de mare traditie.