Timișoara
24 noiembrie 2024, 2:55
Clear sky
Clear sky
-1°C
Apparent: -4°C
Presiunea: 1034 mb
Umiditate: 87%
Vântul: 7 km/h SSE
Rafale de vânt: 27 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:47
Apus: 16:56
 

ISU Timis: WEEKEND DE FOC! Stop incendiilor de vegetație uscată!

Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Banat" al județului Timiș ne informeaza.

                  Numai ieri, 11 februarie a.c., pompierii timișeni au intervenit mai bine de 12 ore pentru stingerea și lichidarea incendiilor de vegetație uscată izbucnite în zona Făgetului și împrejurimile Lugojului. Suprafața totală incendiată este de aproximativ 270 hectare de vegetație uscată, miriște și litieră.
Printre cele mai semnificative incendii de vegetație uscată și mărăciniș de ieri, din zona Făgetului, amintim: în Remetea-Luncă (comuna Mănăștiur), pe o suprafață de aproximativ 90 hectare, la Coșava, peste 30 hectare, pe Dealul Popii din apropierea orașului Făget, 10 hectare, în localitatea Sintești, pe aproximativ 3 hectare, și în comuna Margina, pe aproximativ 10 hectare.
La nivelul Stației de Pompieri Făget a fost activată creșterea capacității operaționale la ora 14:47. Pentru gestionarea situației de urgență generate de arderile de vegetație uscată, au fost mobilizați peste 40 pompieri militari din cadrul Stației Făget, Detașamentului Lugoj și Detașamentelor 1 și 2 Timișoara, cu o autospecială de primă intervenție și comandă, trei autospeciale de stingere, un autocamion, o cisternă de 30.000 l apă și trei autospeciale de serviciu. În sprijin au fost alertați pompierii voluntari ai comunelor Mănăștiur și Margina, precum și Ocolul Silvic Margina și Dumbrava.
În aceeași zi, duminică, la ora 15:15 s-a dispus creșterea capacității operaționale la Detașamentul de Pompieri Lugoj. Pompierii lugojeni au acționat cu trei autospeciale de stingere, o autospecială de primă intervenție și comandă și un autocamion cu container de stingere pentru lichidarea incendiilor de vegetație uscată și litieră izbucnite în Lugoj, pe drumul Herendeștiului (pe o suprafață de aproximativ 2 hectare), în comuna Darova, pe aproximativ 20 hectare, în comuna Traian Vuia (aproximativ 20 hectare de pădure), în comuna Victor Vlad Delamarina, 40 hectare, în comuna Boldur (6 hectare), pe Centura Lugojului, pe aproximativ 4 hectare și în satul Măguri, pe aproximativ 3 hectare. În sprijin au acționat voluntarii comunei Dumbrava.
Pe langă acestea, duminică, pompierii din cadrul Secției Deta au intervenit pentru stingerea a două incendii de vegetație uscată și stuf care s-au produs în localitățile Partoș și Ciacova, pe o suprafață totală de peste 25 hectare. În sprijin au acționat voluntarii orașului Ciacova.
                                
             Sâmbătă, 10 februarie 2024, pompierii militari timișeni au acționat pentru stingerea și lichidarea incendiilor de vegetație uscată izbucnite în localitățile Pietroasa Mare, Ghilad (cu sprijinul voluntarilor comunei Ghilad), Pădureni, Tormac, Buziaș și pe drumul spre Saravale, totalizând 13 hectare.
 
 
                     Vă reamintim, arderea vegetației uscate este STRICT INTERZISĂ❕
✒️ ̦ , ‌ , ‌ , , ‌ ‌ ‌ constituie contravenție și se sancționează cu amendă în cuantum de 2.500 RON, dar și 7.500 15.000 , ̦ 50.000 100.000 , de către Garda Națională de Mediu.
                  De asemenea, incendiile de vegetație uscată reprezintă una dintre cele mai mari amenințări pentru mediul înconjurător, dar și pentru comunitate, deoarece pot produce pagube economice semnificative, și chiar pierderi de vieți.
 
 
Pentru alte informații, persoană de contact: purtător de cuvânt sergent major MIRCOV Zorița, 0749402710.

Sursa: ISU Timis

 

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram