Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Banat" al județului Timiș ne informeaza.
Pentru a ne asigura că petrecerea acestui weekend prelungit se desfășoară în siguranță, peste 130 de pompieri militari care încadrează mijloace tehnice specifice se vor afla zilnic în serviciu operativ, fiind pregătiți să intervină pentru gestionarea eficientă a situațiilor de urgență ce pot surveni.
Pentru evitarea producerii unor incidente și pentru a nu deveni victime ale incendiilor, este necesară respectarea câtorva reguli simple, însă foarte importante.
În cazul în care doriți să petreceți aceste zile în mijlocul naturii, alături de familie și prieteni, vă recomandăm să respectați măsurile de apărare împotriva incendiilor, astfel:
Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în zonele de agrement şi în gospodării se face numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi; Este interzisă utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, în zonele afectate de uscăciune avansată, precum şi pe timp de vânt; Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare;
Pentru astfel de situații, pregătiți la fața locului mijloace de stingere, cum ar fi o găleată cu apă sau un stingător.
Daca alegeți să luați parte la evenimente publice, aveți în vedere că, la aceste manifestații se preconizează un aflux mare de persoane, iar pompierii recomandă respectarea măsurilor de prevenire a situațiilor de urgență ce pot surveni pe timpul desfășurării manifestațiilor, astfel:
Nu utilizați focul deschis în locuri cu pericol de incendiu; Nu aruncați la întâmplare țigările. Este interzis fumatul în afara locurilor special amenajate; NU lăsați copiii nesupravegheați; Nu blocați căile de acces pentru a permite intervenția autospecialelor sau accesul la hidranții exteriori; În eventualitatea producerii unei situații de urgență apelați numărul unic pentru apeluri de urgență 112.
Totodată, atragem atenția persoanelor care doresc să meargă la scăldat. Condițiile de înot pot fi imprevizibile în râuri, iazuri, lacuri sau în mare. În multe situații, curentul puternic, adâncimea apei și teribilismul pot duce la scenarii dramatice.Asigurați-vă că cei mici se scaldă doar în locuri special amenajate pentru înot și respectați avertizările privind interzicerea scăldatului în anumite zone.
Supravegheați constant copiii în apă sau în apropierea acesteia!
De asemenea, în această perioadă vă recomandăm să urmăriți avertizările meteorologice, iar în cazul unor fenomene meteo periculoase, întrerupeți orice activitate în aer liber și respectați recomandările autorităților. Mai multe informații despre modul de comportare în diferite situații de urgență găsiți pe platforma www.fiipregatit.ro și Aplicația DSU.
Răspunsul la eventualele urgențe medicale va fi asigurat prin intermediul celor 9 echipaje SMURD disponibile zilnic, care vor asigura primul ajutor medical calificat, 2 ambulanțe de terapie intensivă mobilă, 1 ambulanță de terapie intensivă mobilă neonatală, 2 motociclete SMURD și 3 autospeciale pentru transport personal și victime multiple.
Pentru alte informații, persoană de contact: purtător de cuvânt sergent major Zorița MIRCOV, 0749402710
Sursa: ISU Timis