Inspectoratul pentru Situații de Urgență "Banat" al județului Timiș ne informeaza.
Duminică după-amiază, în data de 19 martie, pompierii din cadrul Stației Sânnicolau Mare, cu 2 autospeciale de stingere din dotare, au intervenit pentru stingerea și lichidarea unui incendiu de ̦ ̆ ̦ ̆ ̦, în localitatea Dudeștii Vechi. Incendiul s-a manifestat pe o suprafață de aproximativ 6 hectare, pe două bălți uscate, cu mai multe focare. De asemenea, având în vedere schimbarea frecventă a direcției vântului a existat pericolul de propagare a incendiului la locuințele din apropiere. Totodată, unul dintre focare s-a manifestat pe un canal de stufăriș cu lungime de 2 km, zonă în care sunt cuiburi de fazani și căprioare.În sprijinul lor a intervenit Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență din localitate.Cauza probabilă a producerii incendiului a fost stabilită ca fiind: .
Facem apel către cetațeni să respecte interdicţiile privind focul deschis, mai ales în această perioadă când flăcările sunt favorizate de condiţiile meteorologice. Nu puține au fost situațiile în care incendiile de miriști și vegetație uscată s-au extins la fondurile forestiere, fiind lichidate cu eforturi susținute ale pompierilor militari, voluntarilor și comunităților locale.
Având în vedere începerea acţiunilor de igienizare a terenurilor de către cetăţeni, pe fondul încălzirii vremii, vă prezentăm câteva măsuri care trebuie respectate pentru arderea în condiţii de siguranţă a resturilor vegetale rezultate, astfel:❕curăţarea suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m; ❕desfăşurarea arderii numai pe timp de zi și în condiţii meteorologice fără vânt; ‼️ izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier; ✅ asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere și a mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii; ❌ interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
Reamintim faptul că, arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate, a resturilor vegetale şi a altor materiale combustibile constituie contravenţii şi se poate sancţiona contravențional de către ISU Timiș, cu . . , conform H.G. nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor.
Sursa: ISU Timis